5.03.2014

Seker Hamurlu Fistikli Pasta



Gunlerden 2 mayis 2014 Hayat arkadasimin dogum gunu...
Birlikte gecirdigimiz ikinci dogum gunu :)
Ona ozel birseyler yapmak istedim 
Gurbet elde yapilacak sanirim en guzel sey bir pasta yapmak,
 Sizinle bu guzel pastanin tarifini paylasacagim ama sunu belirtmek istiyorum: 
Ben profesyonel butik pasta yapimi felan fistan bilmiyorum bu benim ilk denememdi. Gercekten cok zor is ustune birde seker hamurunun 
malzemelerini alma firsati bulamadim.
Yani bindik bir alamete gidiyoruz kiyamete, Bismillah dedim daldirdim elimi :)
Ama pastami tadanlar lezzet olarak 10 uzerinden 10 verdiler...



Malzemeler
Pandispanyasi icin:
  • 4 yumurta
  • 4 kahve fincani un
  • 4 kahve fincani toz seker
  • 3 yemek kasigi kaynar su
  • 2 yemek kasigi sivi yag
  • 1 paket kabartma tozu

Pastaci Kremasi icin:

  • 3 su bardagi sut
  • 3 yemek kasigi nisasta
  • 3yemek kasigi un
  • 1 yumurta sarisi
  • 1 paket vanilya yada meyve rendesi ben genelde limon rendesi kullanirim



Ic Malzemesi icin :

  • 1 cay bardagi sut
  • 1 tatli kasigi nisasta
  • 1 tatli kasigi kakao
  • 3 yemek kasigi toz seker





Pandispanyanin yapimiyla basliyoruz, yumurtalarin sarilarini ayri bir yere beyazlarini ayri bir yere kiriyoruz.

2 fincan sekerle yumurta aklarini kremsanti kivamina gelene kadar cirpalim.
Diger 2 fincan sekeri yumurta sarilarina ekleyelim. Sekerin uzerine kaynar suyu olcusuyle koyalim ve cirpmaya baslayalim rengi iyice acilana kadar cirpmaliyiz.Yagimizida ekleyelim 1 dk daha cirpip unumuzu ve kabartma tozumuzu yavas yavas eklemeye baslayalim unu elemenizde fayda var.
Cok koyu bir kivam olacaktir, olmasi gerekende bu sert bir hamur olmali ve mikresimizi kapatip kenara alalim.Simdi sirada spatula var spatulamizi alalim ve yumurta sarilarinin oldugu hamura yumurta aklarini spatulayla ekleyelim cirpmadan yavas hareketlerle iki karisimi birbirine iyice yedirelim.24 cm lik kelepceli kaliba dokelim .Firinimizi 180 derece yapip pandispanyamizi 30-35 dk pisirelim bu pisme sureleri benim acimdan bile degisken o nedenle 30 dk dan sonra kontrol edelim nar gibi kizarmasina gerek yok.

Pataci kiramasini hazirlamak kolay tum malzemeleri bir tencereye koyup telle cirpiyoruz ve kaynayana kadar cirpmaya devam ediyoruz kaynayinca ocaktan alip uzerine strec film kapatiyoruzki kuruyup catlamasin.kremamiz soguyunca pastamizi yapmaya baslayabiliriz ama yapmamiz geregen birsey daha var antepfistiklarini cikolata sosuyla birlestirmek.Ben gurbette oldugumdan bulamiyorum o nedenle tuzsuz antep fistiklarini cikolata sosa buluyorum ama siz pastanecilerden bunlarin hazirini bulabilirsiniz.



Pandispanyamizi 3 e bolelim pastamizi yaparken kekin en ust katini pasta tabani olarak kullanacagiz onedenle en ust parcayi yerlestirip uzerine 1cm kalinliginda kremamizi surup fistiklarimizi dizelerim ayni islemi her kata yapiyoruz.Fark ettiyseniz keki sutle islatin demedim cunku pandispanyam tazecik ve islatmaya gerek olmayacak ama eder siz hazir taban alicaksaniz islatmamiz gerekicek
En ust kapaginida kapattiktan sonra dis yuzeyi bolca kremayla siviyoruz.



Resimler yardimci olacaktir...







Simdi gelelim seker hamuruna ben bu hamuru tutturamadim netteki tariflerde hep jelatin vardi ve mutfagima Allah korusun girmeyecek bir madde oldugu icin kendim birsekilde yapmaya karar verdi.
Bir serbet hazirladim cunku videolu tariflerde jelatin ve glikoz koyu kivamda gozume carpti bende baya bir baklava serbeti seklinde 1 fincan toz seker 1 fincan su ve yarim limonu ekleyip serbet yaptim sonrada yaklasik 1 kg pudra sekeri ile yogurdum.





1cm kalinliginda seker hamurunu acip pastamin uzerine yerlestirdim etrafini kurdela ile uzerinide elimden geldigi kadar yapmaya calistim eminim daha iyi bir seker hamuruyla daha iyi calisilabilir...
Ama birdahaki sefere helal marsmellow bulup onla yapacagim bu beni baya bi ugrastirdi.
Nasil yaptigim anlasilsin diye yazdim ama kesinlikle siz bu seker hamuru tarifini yapmayin cunku defalarca denedim olmadi.
Ben yaptim tuttu diyenlerede saygi duyuyorum ama elastik olmayan bir seker hamuru sekillendirilemez ...

Pastanin tum yapilisi bu kadar umarim faydali olmusumdur;

Afiyet Olsun

5 yorum :

  1. Harika gözüküyor... Keşke benimde böyle güzel jestler yapan arkadaslarım olsaydı...Şanslı bir arkadasmıs:)

    YanıtlaSil
  2. Esimin pastasiydi o yuzden biraz daha fazla ozendim sanirim :) Hayat hic belli olmaz belki birgun sizede boyle bir pasta yaparim yarsilikli cay iceriz ...

    YanıtlaSil
  3. Guzel sozcukleriniz icin tesekkur ederim Ebru Hanim simdi sizin blogunuza geciyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel şeyler yapmışsın :) Ellerine sağlık. Ben de bloğuma beklerim. Gelirsen memnun olurum. :)

    YanıtlaSil
  5. tesekkur ederim :) hemen ugruyorum :)

    YanıtlaSil

yorumlariniz fikirleriniz duzeltmeleriniz benim icin cok kiymetli simdiden tesekkur ederim...
gmail ve blogger hesabi olmayan degerli misafirlerim yorum bicimi seceneginden adi/url yazan yeri secip adi yazan yere isim yazip url yi bos birakip tamama basarak kendi isimleriyle yorum yapabilirler:)